تصویربرداری فراصوتی لیزری جایگزین سونوگرافی در آینده

روشی جدید توسط محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) به منظور تصویربرداری از اعضای داخلی بدن معرفی شده که مبنای آن کاربرد اشعه لیزر است. این تکنیک نسبت به سونوگرافی فراصوتی سنتی مزایای مهمی دارد. به همین دلیل قابل پیش‌بینی است که بزودی جای روش‌های قدیمی را بگیرد.

سونوگرافی فراصوتی سال‌هاست که در مراکز درمانی به عنوان یک روش تشخیصی قابل اطمینان مورد استفاده قرار می‌گیرد. امواج فراصوت بر‌خلاف اشعه X یا سی‌تی اسکن برای بدن زیان‌بار نبوده و قیمت دستگاه سونو‌گرافی نیز در برابر سایر وسایل تصویر‌برداری طبی ارزان‌تر می‌باشد. هر چند هنگام سونو‌گرافی، تماس مستقیم با پوست برای بیمار ناخوشایند است و عدم ثبات در نتایج به عنوان یکی از معایب شناخته‌شده سونوگرافی گاهی مشکل‌آفرین می‌شود.

در تصویر‌برداری فراصوتی لیزری پالس‌هایی با طول موج 1550 نانومتر به پوست بیمار تابانیده و پس از برخورد به امواج صوتی تبدیل خواهند شد. همزمان یک لیزر دیگر با تشخیص امواج صوتی بازگشتی، امکان تصویر‌سازی از بافت‌ها را فراهم می‌کند. پس از آزمایشات حیوانی، بالاخره اولین تصویر گرفته‌شده از بازوی انسان با کمک لیزر نمایش داده شد. به گفته دست‌اندرکاران این پروژه، کیفیت پایین تصاویر نشان‌دهنده نیاز به اصلاح و بهبود روش جدید است.

در صورت عرضه این دستگاه به بازار قربانیان سوختگی، بیمارانی که تماس پوستی وسیله مخصوص سونوگرافی برای آنها آزار‌دهنده می‌باشد و کودکان می‌توانند به راحتی از آن استفاده کنند.

محققان امیدوارند با ساخت دستگاه‌های کوچک سونوگرافی فرا‌صوتی لیزری، بیماران بتوانند به شکلی خودکفا و بدون مراجعه به بیمارستان، تصویر‌برداری را انجام دهند.